lördag 25 oktober 2014

Fredag 24 oktober

Genom Kansas

Idag har vi besökt ett familjeföretag, Polanski seed, som förser stora delar av Kansas med höstveteutsäde. Delägaren Adam Polanski var vår guide.Ungefär en två tredjedelar odlas på egna marker och resten odlas hos kontrakterade odlare. Den gamla anläggningen från 60-talet för rensning, betning och paketering har blivit för liten och man bygger nu en ny och toppmodern anläggning. Den gamla anläggningen sorterar kärnorna efter storlek redan i en första vända, sedan rensas partiet och behandlas med insektsmedel mot lagerskadeinsekter innan det läggs i lager. Torkning behövs inte, det är tillräckligt torrt direkt från fältet. Innan förpackning i 22,7 kg påsar, 800 kg säck eller container betas 75 % av utsädet med svamp- och insektsmedel. Insektsmedel ska även ta löss som sprider viussjukdomar. 

Man rensar ca 2700 ton i denna anläggning och har en period på ca 6 veckor mellan skörd och sådd. Man legorensar också för lantbrukare i trakten. Det är tillåtet att spara utsäde för egen förbrukning och i området trodde vår värd att ca 50 % tog eget utsäde idag mot ca 90 % för 10 år sedan. Kvaliteten på certifierat utsäde och det minskade egna jobbet har ökat andelen certifierat utsäde.Polanskis saluför ca 8 -10 sorters höstvete. I den nya anläggningen kommer man att kunna rensa 30 ton i timmen och man kommer att ha optisk läsning av alla enskilda korn för sorteringen.

Efter titt på bygget av den nya anläggningen tittade vi på Polanskis egna testrutor med majs och sorghum. Nu fick vi äntligen se närmare på det mystiska sorghumet.

Sorghum, eller durra, var den dominerande grödan förut i Kansas, men medan majssorterna blivit allt bättre så har sorgumet fått ge plats för majsen. Adam tyckte ändå att sorghum var bra. Det tål torkan bättre än majsen och har en högre lägstanivå på skörden. Just nu börjar den bli tröskmogen och vi såg flera tröskade fält senare på dagen. Sorghum är ett gräs och sås på våren. Det finns inga Round-up-readysorter av sorghum och därför anses den lite svårare att odla. Eftersom det inte finns några GMO-sorter av sorghum är det en bättre marknad, sade Adam. Annars var han försiktig med att ta ställning för eller emot GMO. Han konstaterade att när de stora firmorna tävlar mot varandra så utvecklas grödan (majsen än så länge) till det bättre mycket fortare.

Efter besöket vände vi österut och åkte längs sträckan för Ponnyexpressen. 

Vi stannade och åt hamburgerlunch i en typisk stad och fortsatte sedan till Kansas City, som ligger i Missouri. Vägen var lång och rak, men landskapet böljande.

Det böljande landskapet innebär erosionsproblem om man odlar. Här var mycket av markerna beten, men på fälten var det vanligt med upplagda åsar längs höjdkurvorna som stoppar upp kraftigt regn.

I Kansas City letade vi reda på American Royal, som är en utställningshall på det gamla slakthusområdet och tittade på utställningsdjuren och krämarna runt dem. Det var svårt att höra något i den stora djurhallen för alla hade stora fläktar riktade för att svalka sina djur. 

Det är ovanligt varmt för årstiden här. Inte på 40 år har det varit så varmt i oktober, men vi njuter av ganska fuktiga 22-23 grader och sol som ger lite färg.

På väg mot hotellet besökte vi en stor matvarubutik och alla köpte av det de behövde eller var sugna på, efter att ha inspekterat utbudet. Middag på restaurang Hereford, som ironiskt nog serverade anguskött - men det var gott ändå. Hur det gick för Kansas Citys stolthet Royals i en av finalerna i världsmästerskapen vet vi inte, men det blir flera matcher innan det är avgjort.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar