onsdag 22 oktober 2014

Tisdag 21 oktober

Mjölk och äpplen i Wisconsin

Igår fick vi en guidning på Wisconsins största mjölkgård, idag fick vi se en mera normal familjegård i Wisconsin. Hos familjen Nelson mjölkar man 350 kor och brukar ca 450 ha där man odlar foder i form av majs, höstvete, råg och helsäd som korn/ärtblandning samt lusernhö.. Förutom pappa Don som sköter ekonomin är det två söner och 10-12 anställda. I området är de anställda på mjölkgårdar till 40 % invandrad arbetskraft, de flesta från Mexiko. Ju större gårdar desto större andel invandrad arbetskraft. Alla kvigor stannar på gården. semin sköta av en kooperativ förening. Tjurkalvarna betalas bra och hämtas en gång i veckan.Nelsons levererar mjölk till ett kooperativ och oftast hämtas mjölken till ett mejeri 25 km därifrån som gör smör. Korna mjölkar ca 12 000 liter per år i snitt. Man använder inte hormoner för att öka mjölkproduktionen och för det får man en merbetalning på ca 1 %. Om vi har räknat rätt på alla vikter och valutor så har Nelsons just nu ett mjölkpris strax över 4 kr. Man har sällan haft högre, men säger ändå att det är svårt att täcka kostnaderna. Trots det verkade de nöjda och priset har tidigare varit 40 % lägre, så man har en viss vana av berg- och dalbana. Nelson-familjen såg en stor fara i stora gårdar, som den vi besökte igår, eftersom de konkurrerar ut familjejordbruken. Idag finns 10000 mjölkgårdar i Wisconsin med ca 100 kor i genomsnitt. En annan fara är folk som flyttar ut på landet. Om man bara köper en tillräckligt stor markbit har man rätt att bygga ett hus. Tyvärr har dessa nybyggare inte lika lätt för acceptera gödselkörningen som andra fältarbeten. Kontrollen från myndigheter tyckte familjen Nelson inte var något stort problem. En gång om året får man en kontroll, som vi uppfattade som en hygienkontroll av mjölken. Har man anmärkningar där kan man komma att få två kontroller om året. Kommunen, eller dess motsvarighet, kan kontrollera den obligatoriska växtodlingsplanen med växtnäringsförsörjning dokumenterad. Kraven på att minska jordbrukens miljöpåverkan har ökat och krav på mera eller bättre gödsellagring kommer. 

Ekologisk mjölkproduktion finns i Wisconsin genom Market Valley. Dessa har lyckats ge sina leverantörer ett bra mjölkpris. Omställningen av mark till ekologisk tar tre år och är en osäkerhetsfaktor eftersom man inte alltid vet om man får ha kvar sin omställda mark och bland annat därför var Nelsons inte ekologiks , även om man övervägde det.

Sarah Llloyd, gift med Nels, en av Nelsonsönerna, guidade oss denna förmiddag på gården och i lantbrukets förutsättningar på ett alldeles utmärkt sätt. Sarah har varit utbytesstudent och arbetat flera år med skog och landsbygdsutveckling i Sverige och kunde därför förklara en hel del för oss. Den hemgjorda youghurt som Sarah bjöd oss på gick inte heller av för hackor.


Vi fortsatte sedan från Wisconsin Dells, känt för sin natur och sjöar och på senare tid även för sina vatten- och badland, till en äppelodling, Kickapoo Orchard.



Här odlar man ca 45 ha äpple av 50 olika sorter. Många sorter innebär att man hinner plocka sorterna efterhand de mognar. Äppelodlingen är från 1914, men har varit i nuvarande ägarfamilj i 50 år. Man köper grundstammar och ympar själv. Nyplanterade träd blir  4-5  år innan de bär frukt och när träden är 20-30 år blir produktionen sämre och man byter ut dem. 3 man arbetar året om och under skördesäsongenhar man ca 40 personer anställda , ungefär en tredjedel av dessa återkommer till nästa säsong. Man anställer bara lokal arbetskraft.

Året börjar med bladsprickning i första halvan av april och strax efter gör man den första bekämpningen av många, nu mot äppelskorv. Hur många fler som behövs beror på årets väder och vilka insekter som trivs. I  mitten av maj står odlingen i full blom. I år har man minskat antalet bikupor, då man funnit att de naturliga pollinatörerna gör et bra jobb. Honungsbiet är ju europeiskt och inte en inhemska art. Gödslar gör man sparsamt, mycket gödsel att trädet växer. Dock använder man lite kväve och kalcium samt mikroämnen.

När äpplena är mogna handplockas de och 70-80 % säljs efter tvätt, vaxning och packettering som konsumtionsäpplen till de priser man kan få för dagen. De bästa äpplena kan betalas med 40 - 50 dollar per buschel (här blir det räkneövning för den hugade), medan josäpplen är värda 3,5 dollar. En mindre del av äpplena blir must.




En lunch i ett fantastisk jugendhus byggt av norska ättlingar och sedan for vi vidare över Mississippi till Waterloo i Iowa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar