onsdag 29 oktober 2014

Tisdag den 28 oktober

Bloomington - Chicago

För de morgontidiga blev det besök hos maskinförsäljare den här morgonen. I kall blåst vandrade ungefär halva gänget runt och tittade på uppställda maskiner samt kvävetankar för uthyrning. När alla var samlade igen for vi till staden Pontiac och blev välkomnade av borgmästaren och guidade runt staden innan vi fick titta närmare på museer och staden. Pontiac ligger på Route 66 och museet om denna mytomspunna väg var välfyllt. Konstnären Bob Waldmeier som bodde och levde längs Route 66 har gjort en hel massa väggmålningar i staden och hans egenbyggda husbil finns att se utanför museet.
Välskyltad Route 66

Gatumålning

Bobs buss och hem

Efter lunch åkte vi till Prairie cooperative utanför Pontiac. Prairie coop är en kooperativ spannmålshandel och anläggningen vi var på visade sig vara en av världens 25 största siloanläggningar. Man hade nu klarat av ca 75% av skörden. Eftersom priserna har sjunkit drastiskt efter en hel fantastisk odlingssäsong vill man helst skörda med så låga vattenhalter som möjligt. Enbart majs och soja hanterar i anläggningen. Lantbrukarna kan leverera och få betalt vid skörd eller kontraktera priser för kommande skörd. Kooperativet säkrar alla priser mot börsen, men handlar enbart med fysisk vara. På senare år har man börjat med andelsägande i kooperativet, som återbetalas endast om man slutar som lantbrukare. Man har inte mottagningsplikt och lantbrukarna har inte heller leveransskyldighet förutom om man har kontrakt förstås. Kooperativet anser sig vara lokalt och har tio olika anläggningar. Vi tittade även på invägning, provtagning, lossning och utvägning. Från invägning tar det ca 7 minuter till lastbilen kan lämna anläggningen. Nästan alla bilar och vagnar lossas genom botten och det ger en snabb lossning med mindre damning och spill. Under en bra dag har man 150 -200 ekipage som lossas. Som många andra spannmålsanläggningar ligger även denna intill järnvägen. För 20 år sedan exporterades nästan allt, nu man skickar iväg majsen och sojabönan söder och västerut där djuren finns.

Prairie coop spannmålsanläggning

Två torkar och många silos


Vi for sedan vidare mot Chicago där vi ska tillbringa två dagar innan vi reser hem. Det ska nog gå att fylla de dagarna!

På Route 66


Chicago


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar