tisdag 28 oktober 2014

Måndag 27 oktober

Häftiga maskiner på vägen och i luften

När vi åkte över Mississippi i St Louis kom vi tillbaka till staten Illinois och följde delvis Route 66. Kaffe tog vi på stående fot, för här vill man inte sitta, det fanns så mycket roliga bilar att se på hos Country Classic Cars i Staunton. Ännu har vi inte hört om någon gjorde affär...
 Kalle Anka har slutat köra bil
 Bil som stångar sig fram
Blev det affär?

Lagom till lunchtid anlände vi med bussen till en ”cropduster” och sprutflygningsföretag - Curless Flying Service.- Farm Air Inc i Astoria, Illinios. Vi blev bjudna på den bästa lunchen hittills, imponerande mängder med grillat av alla det slag och ortens grönsaker samt bakad potatis och efterrätt! 
Gott om god mat hos Curless

Sedan var det både lantbrukspress och olika företag på den aktiva orten som informerade om sina verksamheter. Bl.a berättades om platsens historia att man funnit i det man först trodde var naturliga kullar, den största nästan 1 ha stor, en begravningsplats för indianer. Vi fick höra om poeter och andra viktiga personer som betytt och betyder mycket för trakten. En journalist vi fick möta var själv också farmare och berättade om sin produktionen samt om att de driver tidningen ”Praire Farmer” som startades redan 1874 av släkten, samt 17 andra tidskrifter . Det driver också världens största lantbruksmässa med 200 000 besökare. Hon själv brann för att informera folk från storstäder om matproduktion. Bl.a så jobbade man med mödrar från Chicago

En hortorådgivare från universitetet berättade också om vad och hur man jobbar med inom rådgivning. Bl.a. så jobbar två inom 4H med projekt runt näringslära som var riktat mot fattigare familjer. Vi fick också berättat för oss vad som odlas mest här, majs, soja och gröna bönor och om djurproduktionen i Illinois och hur stora skördar som tas. Bevattning krävs då årsnederbörden bara är ca 100 mm men i år har rekordskördar tagits efter en sval och lång säsong på både majs och sojabönor. Tyvärr har då priserna fallit som en följd av detta. Intressant var att höra att matjordsdjupet är dryga 30 cm och att man har 1500 olika jordtyper!

Representant från Early Seasoning Soursing, Del Monte, berättade om kontrakterade odlingar av gröna ärter, bönor samt sötmajs (till konserver) samt lokalrepresentanten för Weaver popcornfabrik berättade att de har 30 % av världens popcorntillverkning (ca 160 000 ha) med kontrakterade odlare med en speciell popcornmajs, belägna i 9 olika stater samt i Argentina.
Längst fram motorn, i mitten tanken för gödning, frö eller sprutvätska


Till sist så berättade Curless Flying Service själva om sitt arbete med flyguppdag  med sex olika flygmaskiner eller Airtractors som de också kallas. GPS är viktigt verktyg idag för navigering och att kunna skriva ut kartor till kunder hur man behandlat och som dokumentation. Här jobbar man med IPM, legosår täck- och fånggrödor och betesmarker,(tillhandahåller också fröer) bekämpar bränder samt sprutar växtskydd m.m. Höjdpunkten kom till sist när vi fick gå ut och se uppvisningen av flygkonst i den högre skolan, då en pilot demonstrerade hur man sprider fånggrödefrö från flygmaskin. Imponerande skicklig pilot!
Planet fylls med fånggrödefrö

Start



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar