tisdag 21 oktober 2014

Måndag 20 oktober

Många svenskättlingar och stor kogård


Många sov gott och vaknade tidigt, eller vaknade flera gånger och fick somna om. En mycket piggare dag fick vi i alla fall. Vi började med frukost på Stockholm Inn i Rockford, där vi njöt av pannkakor med lönnsirap och smör, bacon och "köttbulle" samt toast och drack många koppar kaffe för att få den önskade koffeinransonen. Vi fick Rockfords svenska historia presenterad för oss av en entusiastisk äldre herre, John Nelson. Hans förfäder kom från Öland och verkade som många andra svenskar i Rockford som möbelsnickare. På 1850-talet kom de första svenskarna hit och anledningen till att de kom just hit var att när de hade tagit tåget till Chicago, dit de egentligen skulle, fick de reda på att kolera härjade i staden. De blev då uppmanade att fortsätta tågresan så långt det gick och det blev till Rockford där järnvägen ännu inte hade byggts över floden. Lidköpings kommun har näringslivsutbyte med Rockford och vi fick bla se att hus som elever på De la Gardiegymnasiets bygglinje har byggt under ett utbyte. Linnea Bengtsson berättade mera om arbetet mellan Rockford och Lidköping/Skaraborg. Efter gruppfoto i den "svenska" miljön med dalahästmotiv på heltäckningsmattan tog vi sedan bussen norrut mot Madison, som är huvudstad i Wisconsin.

Kort besträckare i Madison där vi kunde beskåda kommunhuset som i mycket liknar Capitolium, lunch och sedan for vi ut till Rosendale Dairy farm. Rosendale är en av fem mjölkgårdar i företaget Milksource. Milksource bildades 1992 av tre lantbrukare som hade familjejordbruk. De tre grundarna är nu ansvariga för varsitt område under avel, drift och strategi/omvärld. På Rosendale mjölkar man 9000 holstein- kor i två 80-kors-karuseller. Fem man i vardera karusell skötte tvätt och påsättning av spenkoppar och kornas runda i karusellen tog 8 minuter. Alla kor är indelade i 300-kors grupper och de följer sin grupp hela laktationen. Två stall med vardera 4500 kor ligger på var sida om mjölkningsstallet. Stora fläktar drar ut luft i ena änden och i den andra har man gardiner som kan reglera upp och ner, men även vattenbegjutas för att kyla luften ännu mera när det behövs. 

Varje dag föds cirka 25 kalvar och kalvarna flyttas till en annan gård för uppfödning under mjölkperioden. De först veckorna bor de i egna hyddor. I Wisconsin kan det bli kallt, så kallt att dubbla kalvtäcken och 80 cm halm i hyddan kan behövas för att de ska hålla värmen under extremväder. När kalvarna är 6 månader flyttas de till företagets feedlot i Kansas och sedan kommer de tillbaka 2 månader före kalvning. Även stutar föds upp eller säljs. Sedan områdena söderut drabbats av mycket torka och farmerna där varit tvungna att dra ner på  antalet dikor har efterfrågan på mjölkrasstut ökat.

Mjölken från Milksource olika gårdar säljs till olika mejerier, både kooperativa och specialmejerier för tex koscher, jerseymjölk utan tillväxthormon eller för ostproduktion. Fett, protein och renhet är betalningsgrundande. Mjölken pumpas direkt efter kylning till tankar på utsidan som kopplas till lastbil för transport till mejeriet.

I Wisconsin har man begränsningar på hur mycket stallgödsel man får köra ut per hektar och det begränsar antalet kor. En liten ko, jersey, är ca en "djurenhet" och motsvar då en viss spridningsareal. En större ko kräver mera spridningsareal. Man har på andra gårdar delvis därför börjat med jersey, men också för att holstein växer ur gamla byggnader när de blivit allt större. Stallgödseln lagras i öppna bassänger efter att man separerat bort sanden som följt med från båssängarna och efter man separerat bort så mycket fiber som möjligt. I de öppna bassängerna sker också en separation när gödseln får rinna över till nästa och nästa gödselbassäng. Med en mera uttunnad gödsel kan man lägga mera gödsel per hektar. Gödseln sprids med släpslangsystem och antingen punpas ut i fält eller transporteras på lastbil om det blir längre sträckor.Fosforn som begränsar spridningsmängden finns till största delen i den fasta delen av gödseln. Jorden ska analyseras och man får inte gödsla med mera fosfor än vad grödan tar upp årligen. Man var hela tiden mån om att berätta om den hänsyn man tar till miljön i sitt företagande.

En biogasanläggning har ganska nyss uppförts av Madison University och ett företag. Här ska man också bygga mera för att kunna undervisa och forska mer om biogas. 

En del gödsel körs till lantbrukare som är kontrakterade för att odla foder. Som foder använder man främst majsensilage, ensilage/hösilage av lusern, ensilage av tröskad och mald/krossad majs och ensilage gjord av resterna från sötmajs där majskornen går till humankonsumtion. 17 olika ingredienser blandades i fem olika mixer till korna på gården. Ett bra tips på hur man kan se om mixen blir jämn sades vara att blanda i mashmallows eller popcorn i mixen och sedan titta på hur jämnt dessa sedan ligger fördelade på foderbordet!

Under resan till badparadiset Wisconsin Dells hann vi köra om och se flera hästekipage tillhörande Amishfolket - ett kontrasteras Wisconsin. På kvällen middag med sång och roliga historier om norrmännen Ole (uttalat Ouley) och Lena (Liena). De gamla rötterna till Skandinavien är tydligen något man kan göra affär på, även om vi inte alltid känner igen oss i det påstått svenska eller norska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar