måndag 27 oktober 2014

Söndag 26 oktober

Saint Louis

Hela dagen har ägnats åt staden Saint Louis i delstaten Missouri. Staden ligger längst med floden Mississippi strax söder om den punkt där bifloden Missouri flyter samman med huvudfloden.
På förmiddagen besökte vi Gateway Arch, USAs högsta monument, designat av den finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen. Gateway Arch symboliserar St. Louis roll som port västerut. 192 meter högt, 192 meter brett och 17 246 ton tungt. Grunden göts 1962 och stod klart 1965. Inuti monumentet finns ett specialdesignat bergbaneliknande hissystem med vilket man kan ta sig upp till toppen där det finns en utsiktsplats. Genom 32 små fönster kan man se över Mississippifloden, Södra Illinois och Saint Louis. En och annan våghalsig vågade sig upp i toppen. Här fanns också ett museum som på ett mycket levande sätt med bland annat bruksföremål från förr, beskrev landets fängslande historia.

The Arch - porten tillWestern

   Uppe i bågen

Utsikt från The Arch


Sadel


Solen har skinit på oss hela dagen. Det är 25 grader vilket är ovanligt varmt för årstiden, i november väntas snö. Perfekt väder för en båttur på Mississippi! Under turen passerade vi under Eads Bridge, den första större stålbron i världen. Under färden mötte vi stora pråmar. Så här års är de norrgående pråmarna lastade med vägsalt och de södergående med spannmål.

Ett soligt deck

Imorgon bär det av mot Bloomington i Illinois. På vägen gör vi två stopp, mer om det imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar